Visszatalálni a természethez és a hagyományokhoz

Visszatalálni a gyökereinkhez, a hagyományokhoz és egy egyszerűbb, tisztább emberi életet élni. – Ezt a gondolatot fogalmaztuk meg, amikor 2022. évben úgy döntöttünk, hogy a Zselic Kapujába költözünk.

A regeneratív gazdálkodás egy olyan rendszer, mely sok tekintetben hasonlít a biogazdálkodáshoz, vagy a fenntartható mezőgazdasághoz, mégis különbözik tőle.
Amikor először hallottunk róla, elhatároztuk, hogy a kis családi farmunkon igyekszünk megvalósítani azt a 7 lépcsős folyamatot, mellyel a földet szolgáljuk.

A hagyományaink arra hívtak minket, hogy visszatérjünk a régi módszerek felé. Állat- és emberbarát módszereket alkalmazzunk az állattartás és a növénytermesztés kapcsán is. A középpontba a talaj, vagyis a föld került, ami otthont ad nekünk.

A regeneratív gazdálkodásban a talajban élő szerves anyagok rehabilitációja, a tápanyagok emelése, a talajfunkciók javítása és az egészséges ökoszisztéma helyreállítása kerül fókuszba, melyekkel javítható a termőföld állapota. A regeneratív gazdálkodásról legelőször Jerome Irving Rodale írt, aki 1947. évben fektette le azt a hét alapelvet, mely segíti a talaj megújulását.

A 7 alapelv a következő:

 • pluralizmus, vagyis sokféleség
 • védelem, vagyis takarónövények ültetése
 • tisztaság, ami a vegyszermentes kerteket támogatja
 • állandóság, vagyis az évelő, lágy szárú és erőteljes gyökérzetű növények együttes szorgalmazása
 • béke, tehát a természettel való harmónia és együttélés megteremtésére való törekvés
 • lehetőségek, amival a növények számára tápanyagforrást biztosítunk
 • haladás, vagyis javulás, ami által több a tápanyag és magasabb a talaj vízmegtartó képessége.

A sok lépcsős folyamat időt, energiát és hitet kíván tőlünk, és azt, hogy bízzunk a pozitív kimenetben.

Regeneratív gazdálkodás megvalósítása a Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farmon

2022. évben vettük gondozásba ezt a kis földet, ahol 4 fontos területet határoztuk meg, melyek segítik a regeneratív gazdálkodás megvalósítását a kis farmunkon.

 • Permakultúra

  A permakultúra a fenntartható fejlődés alapelveit követi és csökkenti a biodiverzitást. A három alapelve van, melyek közé tartozik a sokszínűség, vegyszermentes kert létrehozása és a szántás mellőzése. A sokszínűség azt jelenti, hogy a növényeket társításokban ültetjük, hogy az egymást támogató fajták együtt lehessenek. A kertünkben nem használunk vegyszerek, hanem figyeljük a természetet és az általa adott növényekből készül a védelem. Használjuk a csalánt, zsúrlót, tejet. Szántás helyett a mulcsolás elveit követjük és a talajtakarást alkalmazzuk.

 • Legeltetés

  Már kezdetektől fogva rendkívül fontosnak tartottuk, hogy a terület adottságait figyelve legyenek kiválasztva a legelő állataink és a a szabadtartás elveit követhessük. Itt sok az akácos, amit a kecskék nagyon szeretnek, van tér a póninak és a csirkék is szabadon kapirgálnak.

 • Gyógynövénykert

  1 év alatt több, mint 40 féle gyógynövényt fedeztünk fel a területen és környező réteken, mezőkön és erdőben. A saját gyógynövények ültetése is megkezdődött.

 • Békénhagyott erdő

  Van egy kis erdőrész, amit szeretnénk megőrizni eredeti állapotában. Csend és béke van benne. Él és változik a maga ütemében.

Állataink

Szeretettel mutatjuk be nektek állatainkat, akik a családunk tagjai. Rengeteg tanulunk tőlük, figyeljük és megismerjük őket. Velük együtt teljes a világ nálunk, hiszen egyensúly van növények és állatok között. Mindennek helye van a farmon és megfigyelhető, élhető az élet különleges körforgása.

 • Maja - MI KICSI PÓNINK

  Maja a tündéri póniló 2023. évben került hozzánk. Imádja a zselici legelőket és szeret esőben is kint álldogálni és nézelődni. Igazi rakoncátlan kishölgy, ha a pocakjáról van szó.

 • Frida mama - MEKEGŐ

  Frida mama nagyon barátságos kecskemama, aki imádja az akácok friss hajtásait és a répáért is rajong. Amikor meglátja Ricsit csóválja a farkát és örömtáncot lejt. Nagyon szeretnivaló. Ő volt az első kecsként, aki mellett megtanultunk fejni. Minden alkalommal hálásak vagyunk neki, amiért türelmes volt velünk és megajándékoz minket a friss tejjel. Sajtot és túrót készítünk és süteményekhez, kávéhoz is használjuk a kecsketejet.

 • Léna - MEKEGŐ

  A pici Léna imádnivaló kiskecske. Pici pocaknak is hívjuk, mert lány létére rengeteget képes enni. Nagyon szereti ha kézből etetjük, csak bírjuk vele a tempót.

 • Szikra - MEKEGŐ

  Szikra igazi szépfiú. A nevét onnan kapta, hogy a kezdetekben nem bízott senkiben és elég gyorsan távozott, ha bárki is közelített hozzá. Mára már kézből eszik. Lénácskával egyidős bak kecske.

 • PIPITÉR

  „Hölgyeim!” Hangzik fel reggel a tyúkól felől, amikor Ricsi megy kiengedni a pipiket. Letojt tyúkocskák voltak, de mára megerősödtek és rájöttek, hogy nem csak tojótápról szól az élet, hanem lehet menni kapirgálni is. A kedvencük az almahéj. Olyankor aki elsőnek elcsíp egyett már rohan is vele sebtiben messzire, hogy az egész az övé lehessen.

 • FÚSTI CICA

  Füsti cicánk megjelent télen az ajtóban, ázva, fázva, lesoványodva. Kapott enni, házat, ideköltözött és családtag lett. A kutyikkal végül összebarátkozott, de határozottan kijelenthetjük, hogy ő a főnök. Az egereket pusztítja, mutogatja a hősies tetteket és imád játszani. Nagyon boldog kiscica.

 • Woody - HÁZÖRZŐK

  Woody a whippet, igazi uraság, aki imádja a kanapét, ugyanakkor a szántókon, réteken, erdőben szinte repül. Bújós és szeretetreméltó kutyus, aki nagyon barátkozós és játékos, olyan mint egy nagy gyerek. Este viszont van egy pont, amikor bekuckózik a takarója alá, jelezve, hogy most már ideje mindenkinek csendben maradni.

 • Sunny - HÁZÖRZŐK

  Sunny a kis collie, sokat bolyonghatott mire megtalálták a kutyamentők. Okos, figyelmes, szeretnivaló bundás kutyi, aki kedveli a palacsintát, hangosan horkol néha, őrzi a házat, de engedi, hogy Woody rohanjon előre és a legnagyobb rajongója a házi kenyérnek, mert a dagasztás minden mozzanatát figyeli.

 • Pille - HÁZÖRZŐK

  Pille, szintén egy mentett collie, aki egy disznóólban élte az életét, amikor rátaláltak. Tündéri, örökmozgó fiatal kutyus, akik könnyed, mint a pillecukor és olyan édesen ugrál, mintha kecskék nevelték volna. Mosolyt csal az arcokra.