Pénz és az élet a farmon

A kiköltözés előtt az egyik alapvető kérdésünk az volt, hogy miből fogunk megélni, mennyi pénzre van szükségünk, hiszen a nagyvárosi pörgés, munka-pénz-vásárlás szorosan összekapcsolódott világában léteztünk, ahol bármi bármikor elérhető volt.

Mire is kell a pénz?

A Zselic Kapujában ébredve is van jelentősége a pénznek, de rengeteget változott a hozzá fűződő gondolkodásunk

1. Amit megtermelünk, azt már nem kell megvenni.
🌿 A legfontosabb mégis az, hogy benne van a gondoskodásunk, figyelmünk, tanulásunk, energiánk. A kertet és a növényeket meg kell ismerni, az időjárás pedig változik, ezért a növénytermesztés kiszámíthatatlan tud lenni. Amikor felesleg van, akkor lehet vele csereberélni, eladni, vagy nagyobb mennyiségben berakni, fermentálni, amivel akár át lehet vészelni a kiesett időszakokat.

2. A kezdetekkor azt az utat választottuk, hogy hosszú távon tervezünk és amíg önellátóvá nem válunk, addig máshol is dolgozunk.
🌿 Annak tudatában, hogy nem voltak állataink, kertünk és ránk bízott földünk, gyümölcsfáink időt kell adnunk magunknak, hogy megtanuljuk, amit meg kell. Ez nem megy egyik kattintásról a másikra, mint egy online platformon, hanem az egyik év ezt mutatja meg, a másik év, azt mutatja meg. Az út a fontos, ahogyan szokták mondani.

3. Hiszünk benne, hogy a szeretettel és alázattal végzett munka megtérül, hiszen örömmel születik.
🌿 Legyen ez másnál végzett munka, kerítésépítés, kenyérsütés, vagy törmelék rakodás az útba, hogy télen is járható legyen. A hozzáállásunk hatással van a környezetünkre.

4. Nem rendelkeztük tartalékokkal, de rengeteg segítséget kaptunk az induláshoz.
🌿 Ezek nélkül csak álmodoztunk. Ha nincs mindenre pénz, akkor végig kell gondolni, hogy mit szeretnénk, miről vagyunk készek lemondani, hátrább sorolni, mással pótolni, hogy mégis folytatni tudjuk az életet.

5. Fontos!
🌿 Ha nem úgy indulsz neki a vidéki életnek, hogy van tartalék pénzed, amiből akár hónapokat, vagy éveket is elketyeghetsz, akkor nagyobb kihívás elé nézel és nagyobb erőre is lesz szükséged.

6. Titok!
🌿 Arra jöttünk rá, hogy nem akarunk csak álmodozni. Dolgozhattunk volna még 1-2 évet a városban és gyűjtögethettünk volna, de a világ változik körülöttünk. Soha nem lesz teljesen tökéletes pillanat semmire, viszont ha csak várunk, akkor lemaradunk az életről.

+1. 🙏 Arra jöttünk rá, hogy nem az a kérdés, hogy miből élünk a tanyán, hanem azt tanuljuk, hogyan tudunk együtt élni vele és visszaadni azt a gondoskodást, törődést, amit mi kapunk a Földtől, természettől, ami otthont ad nekünk.

Móni & Ricsi

🌿 Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm 🌿