Miért fulladhat kudarcba a vidéki élet?

Vajon mi az oka annak, hogy az esetek több, mint felében az emberek visszaköltöznek a városba, vagy egyszerűen ott hagyják a vidéki életet? Szeretnénk megosztani veletek a tapasztalatainkat és a nekünk mesélt történetekből levont tanulságokat. Van öt nagyon egyszerű, mégis értékes dolog, amiről érdemes tudni és átgondolni, mielőtt a vidékre költözés előtt döntenénk.

.

1. A vidéki élet képei nem tükrözik a teljes egészet, csupán egy szeletei annak, ami a valóság.

🌿

A kezdeti lelkesedés hamar elmúlhat, még akkor is, ha a szívünkkel választunk. Jön a vihar, jég, szárazság, bogarak, rágcsálók és a kert napok alatt is az enyészetté válhat. A szúnyogok, böglyök, darazsak csipkednek, lehetnek siklók, kullancsok.

Az elején még lehet, hogy képesek vagyunk pozitívan hozzáállni a történtekhez, de ha sok a nehéz pillanat, akkor ez megváltozhat, hiszen amikor az elkeseredés, csalódás hálója öleli körbe a gondolatokat, akkor szinte minden hiábavalónak tünhet.

Megoldás: ERŐ

Az erő akkor mutatkozik meg, ha tudjuk mi az, ami tőlünk függ és mi az, amit nem tudunk irányítani. Ami nem a mi dolgunk, azt hagyni kell a maga útján folyni. Ez SZABADSÁG is, hiszen nem kell mindent kontrollálni, megoldani. Segít megbékélni az élettel, önmagunkkal. Lehet, hogy hihetetlen, de attól a pillanattól kezdve az életünk kisimul, mint a vihar elmúltával a tenger vize.

.

2. Tudatosítani kell, hogy nem történnek egyik pillanatról a másikra a dolgok.

🌿

A vidéki élet nem egy tündérmese, ahol elég egy csettintés és a megérett barackból már lekvár is lett és nem is a megszokott jólléti világ, ahol két kattintásra házhoz érkezik a pizza. Itt mindennek ideje van.

Megoldás: MÁSIK PERSPEKTÍVA

Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk felépíteni, milyen világban szeretnénk élni, akkor azt lépésenként tudjuk megteremteni.

Ez azt jelenti, hogy vannak időszakok, amikor NINCS.

A mai modern korban ez szinte elképzelhetetlen, hiszen minden van és elérhető, határokon innen és túl.

A családi farmon élve egyszerűen megértjük, hogy ha valami NINCS és az ott és akkor RENDBEN VAN. Ez nem jelenti azt, hogy ha nincs víz, akkor ne igyál, vagy örökkön örökké hordanod kell a vizet, de megteheted. Vagy ásathatsz kutat, vagy gyűjthetsz esővizet és tisztíthatod. Amikor valami nincs, pedig megszoktuk, hogy az életünk természetes része, akkor először elutasítással találkozunk. Lehet egyfajta düh, harag, mintha megfosztottak volna tőle. Amint elhagyjuk a kétségbeesés, düh pillanatait, akkor az elme automatikusan rááll a megoldás keresésére.

Ilyenkor mutatkozik meg, hogy bőségesen állnak a rendelkezésre a lehetőségek, csak észre kell vennünk és visszatérnünk ugyanennek a pontnak az elejére, hogy idő, amire az megvalósul.

3. A pénz a világunk része, ami eszköz lehet a kezünkben.

🌿

A vidéki élet rengeteg lehetőség rejt magában a pénzzel való gazdálkodásra is, csak ismerni kell, hogy mit szeretünk csinálni, mivel szeretnénk az élet időnket eltölteni és mik az igényeink.

Ez mind teljesen egyénre szabott.

Ha csak a pénzért dolgozunk az egy véglet, ha a pénzt kizárjuk, az egy másik véglet. Az egyik ragaszkodást, a másik elutasítást szül, így mindenképpen a fókuszunkban ragad. Mindannyian másképp képzeljük el az életet, amit élni szeretnénk, ezért nem működik mások utánzása és ezért szükséges önmagunk, vágyaink, álmaink megismerése.

Megoldás: TERVEZÉS

Érdemes leírni hogyan szeretnénk élni, utánajárni, elolvasni mások tapasztalatait, beszélgetni, inspirálódni és összeszámolni a költségeinket, mert ad egy keretet arra vonatkozóan, hogy valóban mire van szükségünk és rálátást, hogy valóban azt szeretnénk-e. Rengeteg példa van arra, hogy kicsiben is el lehet kezdeni, majd lehet terjeszkedni, esetleg kiválasztani egy fő területet, mint például: tojás és csirke, vagy méz, vagy gyógynövények, vagy levendula, vagy vidéki szálláshely kiadás, de akár vegyesen is lehet működni.

.

4. Senki nem mondja, hogy könnyű.

🌿

A fizikai munkát meg kell szoknia a testnek, mert a favágás, állattartás, építkezés, kerti munkák teljesen más izmokat mozgatnak meg, mintha futunk, jógázunk, konditerembe járunk.
A feladatok nem érnek véget, így tudni kell pihenni és megállni.

Megoldás: FELÜLEMELKEDÉS

A változást hajlamos az elme negatívként kezelni, ilyenkor jön az elégedettlenség, csalódások, de amint ezeken felülemelkedünk rögtön elkezd kitisztulni az ég és rájövünk mennyire szerencsések vagyunk.

.

5. Vidéki élet és a munka

🌿

A vidéki élet rengeteg feladattal jár. Érdemes átgondolni a motivációt, mert az esetek több mint felében az emberek pénzt akarnak keresni, nem trágyát lapátolni, vagy saját kézműves termékek piacát elindítani, ezért az első kérdés mindig az, hogy miből fognak vidéken megélni.

Ezt a gondolatot érdemes megfordítani és abból indulni, hogy mit szeretnék csinálni?

A kis családi farmunkon munka rengeteg van, soha nem fogy el, de nem fizet senki azért, ha elvetjük a magokat, vagy gondozzuk a gyümölcsfákat és azért sem, hogy ellátjuk az állatok. Mindezt persze át lehet számolni forintba és akkor tisztán látszik, hogy megéri-e a kecsketartás, házi tojás, gyümölcsfák.

Megoldás: napi feladatok átértelmezése 

A munka szó vidéken élve új kontextusba kerül, ezért érdemes tudni, hogy milyen tevékenységekkel akarjuk eltölteni az időnket.

Rengeteg a lehetőség, csak utána kell járni, olvasni, ha nem ebbe nőttünk bele és visszatérni a 3. pontra, hogy miért dolgozunk, mekkora bevételre van szükségünk.

.

+1. Kitartás

🌿

Ha a fentiekkel mind tisztában vagyunk is, az élet akkor is tartogat rengeteg meglepetést, amit abban a pillanatban kell tudnunk elfogadni, megoldani. Minél több ilyen van, annál könnyebb lesz, mert rááll az elme a megoldások keresésére a kétségbeesés helyett. Ez valódivá teszi az életet.

Várunk szeretettel:

Móni & Ricsi

🌿 Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm 🌿