Két kézzel teremtett világunk

A családi farmunk egyik alapköve, hogy mindent igyekszünk önmagunknak kialakítani. Érthető is, hogy a nagyszüleink miért tudtak annyira kötődni az otthonukhoz, hiszen körülöttük minden a munkájukat dicsérte.
A két kézzel teremtett világ különleges élményt ad, hiszen benne van a kapcsolat az ember és a tárgy, ember és ember és ember és állat között.

Kettős inspiráció vezetett minket.

🌿 Egyrészt a két kézzel épített világunkban megtaláltuk az otthon melegét, hiszen szívvel-lélekkel alakítjuk.

🌿 Másrészt rengeteg pénzt spórolunk meg, mert azt vettük észre, hogy a mesterek szeretik a saját tökéletes megoldásaikat, így elveszik a rugalmasság és az új lehetőségek feltérképezése, illetve az olcsóbb és meglévő alapanyagok használata. Emellett rengeteget is kell várni a jó szakemberekre, ami például egy kályha rakásnál, téliesítésnél nem feltétlen megoldható, hogy majd januárban jön a szakember. Mi úgy döntöttünk, hogy nincsenek fél éveink csak úgy üldögélni, várni, hanem szinte mindent, amire szükségünk van kitanulunk, megcsinálunk. Nem tökéletes elsőre, de a mi munkánk gyümölcse és örömünket leljük benne.

A világ meghálálja a gondoskodást. 🌿

A titok itt valóban a kapcsolatban rejlik, ami átjárja a farmunkat. Ez a második inspiráció, ami fontosabbá is vált, mint a pénz.  Amikor egy magzat fejlődik a méhben és eléri a hatodik hetet, akkor jelenik meg a szívverés. Ez a dobbanás igazi csoda. Ezzel együtt indulnak el a karok nyúlványai is. Mondhatni a két kézzel való teremtésünket átjárja a szív hangja. Ha ezzel a szeretettel, saját ütemünkkel nyúlunk a tennivalók felé és gondozzuk a ránk bízott földet, állatokat, épületeket és a kapcsolatot, akkor a családi farm bőséggel és szeretettel teljes hely lesz.

Végezhetünk itthon bármilyen munkát: építkezés, javítási munkák, kecskefejés, sajt-, szappan-, mosószer készítés, sütés – főzés, kenyérsütés, kerti munka, gyógyteák szárítása, állatok gondozása, ha mindezt szeretettel kezdjük, akkor meghálálja.  A kert és az életünk esetében fel kellett ismernünk, hogy kiszámíthatatlan, ezért előre gondolkodunk. Ha sok a termés, akkor többet lehet eltenni, fermentálni, befőzni és akkor akár 2-3 évre is meg van előre a házi finomság.

Rendkívüli teremtő képességünk van, ugyanakkor pont ilyen fontos megtartani és gondozni is a teremtéseinket, legyen szó a családunkról, állatról, növényekről vagy akár épületekről.
A teremtés – gondozás után a harmadik fontos pont pedig megtanulni, hogy aminek ideje van, azt el kell tudnunk engedni. Idővel megértettük, hogy az élet a maga útján halad. Megtesszük, amit tudunk, de az elmúlás és a változás az élet része, így felesleges harcolni és küzdeni ellene.

A teremtés – gondoskodás – elengedés hármasát működtetve a két kézzel teremtett világunkban egyensúly és béke van.

Móni & Ricsi

🌿 Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm 🌿