Életteret építünk!

Adtunk magunknak egy kis kimenőt. 😉
Imádjuk csodás hazánkat és felfedezni a világot, ami körülvesz minket, így tegnap megnéztük Fonyódon a kilátót, ahol kellemeset beszélgettünk a jegyeket adó hölggyel, majd csobbantunk egyet a Balatonban.

Az együtt különlegessé tudja tenni a mindennapokat.

A Balatonnak külön élővilága van, hiszen egyensúlyban működik benne az élet. Mindennek szerepe, ideje, célja van, ahogyan nekünk is a Földön, illetve saját kis életterünkön belül. A növények között is vannak egymást kedvelő, támogató fajták, akik szeretnek együtt élni és az állatok is hasonlóan működnek.

6 lépés az élettér kialakításához a farmon

1. Merj az lenni, aki vagy! 🌿

Maja póni ma bújós hangulatban volt.

Épp a kecskéknél voltam, de megálltam figyelni, ahogyan Ricsi ott gugol mellette és engedi, hogy puszilgassa Maja. Persze az érméknek mindig két oldala van, így pata tisztításnál a hátsó láb emelése után szokás szerint egy jólesőt fingott a kis hölgy.

Az élettér azért tud olyan sokszínű és teljes lenni, mert mindenki azt adja hozzá, aki ő. A kert tele van bogarakkal, gyíkokkal, pillangókkal, madarakkal, hangyákkal, jár a szél, megmozdul egy falevél, lehullik egy gyümölcs, nyerít a póni, a kecskék és a pipitér pedig mondják a magukét.

2. Az élet mozgatórugója a változás, fejlődés. 🌿

A korábbi életünk nagyrészt a gyors megoldásokról, „mindent most” megkaphatunk és elérhetünk dolgokról szólt. Ma is szólhatna erről, hiszen nem az számít hol élünk, hanem, hogy milyenek a választásaink.
A Zselic Kapujába lépve a fejlődést választottuk, ami egy olyan tanyasi élet felé vezet minket, ahol nem csak külső szemlélői vagyunk az életnek, hanem „benne vagyunk”.

Egy ugrás ez, amit nem lehet könyvekből és online tanfolyamokból megtanulni. Vagy csináljuk, vagy csak ülünk és nézünk magunk elé.

Az ugráshoz három dolog kell:

– vagy megfogod valaki kezét és bízol benne annyira, hogy vele ugrasz,

– van egy erős vágy, elhív a szívedben, aminek már nem tudsz tovább nemet mondani, vagy

– egyszerűen elég őrült vagy, hogy kitörj onnan, ahol épp vagy.

Bárdudvarnok Petörke-tó

3. A farmon mindennek ideje van. 🌿

A pillanatok, amik napról napra vezetnek minket teszik teljessé az életet és mélyítik el a kapcsolatot köztünk és a növények, állatok között.

Egy új állattal kiépíteni a bizalmat időt igényel,

Egy frissen vetett borsónak idő kell, ami újra terem. Minden ami él, a saját útján halad. Mindenki akikkel együtt szeretnénk élni, minden, amit meg szeretnénk érteni és minden, amit meg szeretnénk valósítani: odaadást, türelmet és toleranciát igényel tőlünk.

Az élet alapvető mozgatóereje megmutatkozik, hiszen mindig van egy illat, egy hang, egy mozdulat, ami megmutatja, hogy áramlik az élet. Ennek a mozgásnak a részeként születik a friss kenyér, sajt, sütemény, szappan, mosószer, bővül a ház.

4. Ismerd meg és működj együtt vele! 🌿

A tanítások mellett a megfigyelés adja a valódi tudást!
Tavaly is volt kertünk, de idén kétszer akkora. Több dolgot kipróbáltunk és a növények is szépen mutatják, hogy a talajadottságok, növénytársítások hol működnek a leginkább, hol kell finomítani és csiszolni a jelenlegi vetésen.

Az állatok állománya bővül, így a köztük lévő integráció és a mi tanulásunk is fejlődik. Az a cél vezet minket, hogy olyan életterük legyen, ahol boldogok, elégedettek, ehhez pedig az kell, hogy figyeljünk a hangjukra. Szofi pipi szeret a póni és Frida mama mellett lenni, így nem hadakozunk vele. Frida, hiába kecske nem szeret egy akácos kellős közepén álldogálni, így a legelő úgy van kialakítva, hogy ne sírja végig a napot.

5. Hogyan szerethetnéd igazán, ha nem ismered? 🌿

Lehet pillanatra szeretni és szerelembe esni, de egy valódi kapcsolathoz idő kell. Az együtt megélt pillanatok, a „jóban-rosszban” kötik milliméterről milliméterre az életünk fonalát azzá, ami lehet.

6. A mai választásaink teszik a holnapot egy új nappá. 🌿

Tegyünk együtt Földanyáért békében, szeretetben!

Boldog életet kívánunk Nektek!

Móni & Ricsi

🌿 Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm 🌿