Hogyan lesz a tanyából bevétel?

A legelső kérdés szokott lenni, amit megkérdeznek tőlünk, hogy miből éltek?

Több történetet hallottunk, amikor a tanyasi élet kudarcba fulladt, mert nem állt rendelkezésre a megfelelő bevétel, kifogytak a készletek, megfáradtak az emberek. A csalódás és kiábrándulás mély érzései nem minden esetben lehet elkerülni, de tudatos tettekkel ez esetben már előre át lehet gondolni a rendelkezésre álló lehetőségeket.
.

Az élet a farmon telis-tele van láthatatlan feladatokkal, melyek nélkül nem működne az élet. Favágás, vízhordás, dagasztás, befőzés, melyek megteremtik az alapokat. Ezek mind időt és energiát kívánnak, melyeket korábban a munkahelyi feladatokra fordítottunk. Lehet számszerűsíteni, hogy mennyibe kerül a fa, ha kihozzák, összevágják, bolti élelmiszerek és akkor láthatóvá válik a munkánk pénzben kifejezhető értéke.

5 lépés, ami segít nekünk, hogy a farm jövedelmezővé is váljon

1. Ébredj minden reggel egy olyan helyen, ami boldoggá tesz.

.
Az első, amit tisztázni kellett magunkban, hogy pontosan mit szeretnénk csinálni, mivel szeretnénk foglalkozni és az élet időnket hogyan, hol és kik között szeretnénk eltölteni. Nálunk a családi farm a fő vonal és ennek az 5 éves terve alakul. Vannak, akiket a méhészet vonz, másokat a gyógynövények vagy a népviseleti ruhák varrása, van aki folytatja a korábbi életét és orvosként, masszőrként dolgozik tovább, csak már egy jurtában él, esetleg kávézót, teázót nyit.
A lehetőségek határtalanok.
Aki a termelés mellett dönt, annak a növényeket, földet meg kell ismerni, az időjárás pedig kiszámíthatatlan, amihez meg kell tanulni alkalmazkodni.
Az állattartás szintén időt és tanulást kíván.
Emellett minden új tevékenység energiákat hív.

2. Foglalkozz azzal, amit valóban szeretsz csinálni.

.
Megfogalmaztuk, hogy mit szeretnénk csinálni és ahhoz illeszkedő területet kerestünk. Enélkül éreztük, hogy folyamatosan meg fog jelenni az elégedetlenség borús fellege felettünk, mert nem az, ami számunkra tökéletes.
Megpillantva a Zselic Kapuját mindketten éreztük azt a kis bizsergést a szívünkben. Érdemes volt odafigyelni rá.
Nem volt minden, amit elképzeltünk, de elég erős volt hozzá az a kis belső IGEN, hogy elkezdjük élni az álmainkat.
Szeretem a gyógynövényeket és programokat tartani, ezért Somogy ideális gondolat volt, hiszen gyógyfüveiről híres és a Zselic egy valódi gyöngyszem, amit mindenkinek érdemes látni. Ricsi imádja a szántókat és az állatokat, ezért olyan helyet választottunk, ahol az állattartásnak kultúrája van és ha terjeszkedni szeretnénk, akkor lehetséges.

3. Legyenek terveid, de ne ragaszkodj hozzájuk.

.
Nézd meg mi működik és legyen erőd eldobni, ami nem vált be és elkezdeni újat. Ez sokat segít nekünk, hogy ne csak a saját elképzeléseink mentén haladjunk, hanem azt is lássuk, hogy mire van szüksége a világnak és a körülöttünk élőknek.
.
Kell, hogy legyenek B-tervek különben a szép remények gyorsan köddé foszlanak. Megfelelő mennyiségű tartalékokkal úgy látjuk másoktól, hogy akár évekig is lehet éldegélni. Mi a másik oldalról tudunk mesélni, amikor szépen és fokozatosan építjük ki mindazt, ami a hosszú távú terveinket segíti és folyamatosan tanulunk, gyarapodunk.
.
Több állat, fával tüzelés, gyermekek mellé érdemes, hogy legyen valaki otthon, így az online munka teremt lehetőséget arra, hogy plusz bevételi forráshoz lehessen jutni. Ennek nagyon széles a palettája, csak attól függ, hogy mi áll közel a szívhez és hogyan lehet összegyeztetni azt a kis farm teendőivel.
Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm
Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm Maja póni

4. El kell eldönteni, hogy mi az igazán fontos! Ha valóban fontos neked, akkor nem adod fel a kezdeti kihívásoknál.

.
Lehet élni egy csodás helyen a természetben úgy is, hogy az ember egy szem krumplit sem tesz a földbe, egy befőttet sem rak el, nem ültet gyümölcsfákat és lehet, hogy még kutyája sincs. Az egyéni célok megadják a fonalát annak, hogy milyen értékek szerint éljünk. Ez mindenki számára egyedi, ezért érdemes átgondolni, hogy mi a fontos.
.
Minket mindig a növények, állatok, gyógynövények szeretete és a természet szépségeinek megosztása, az együttélés varázsa vezetett, ezért a fókusz a családi farmon és annak bemutatásán, mások támogatásán és programok tartásán van. Ezt mind el is kezdtük piciben a kerttel, állattartással, kirándulások, nyitott napok megszervezésével.
.
Rengeteg az ötletünk, de soknak még hiányoznak még a fizikai feltételei, sőt még a saját kis otthonunk befejezése is. Éppen ezért pénz keresünk a farmon túl is. Ez egy időszak, amit lehet úgy csinálni, hogy már az általunk fontosnak vélt értékeinket tartjuk szem előtt. Enélkül könnyű visszacsúszni a megszokott robotmunka világába. Az segít, hogy a kis családi farmunkat állítjuk a középpontba és ahhoz válasszuk a pénzkereső munkákat, úgy, hogy legyen idő az állatokra, kertre, építkezésre.
.
Ha csak etetni járunk ki az állatokhoz, akkor elveszik a varázs, hiszen nincs ott a kedvesség, figyelem.
Ha nem gondozzuk a kertet, gyümölcsfákat, akkor minek is vannak?
Ha állandóan a városban dolgozunk, akkor minek költöztünk ide ki?
.
Fontos kérdések, amiket érdemes megválaszolni.

5. A közösség ereje

.
A közösség számunkra nem csak emberekből áll.
Közösséget kell kiépíteni a természettel, a testünkkel, a lelkünkkel, más emberekkel, mindennel, ami körülvesz minket. Enélkül csupán a saját érdekeinket látjuk és úgy nagyon nehézzé tud válni az élet.
.
A természet bőkezűen és rengeteg mindennel támogat minket, de a kapcsolatunk a földdel, ami otthont ad nekünk csak úgy fejlődhet, ha viszonozzuk a kedvességet.
.
A testünk a templomunk, megérdemli a törődést, egészséges ételeket. A mai átrak mellett érdemesebb elültetni pár málnabokrot, eldobni a krumplihéjat és enni a sajátot. Ugyanez igaz szinte mindenre. El
kell kezdeni, tanulni, fejlődni és örülni a kezdeti sikereknek.
.
A kapcsolatainkat akkor van időnk ápolni, ha értékesek nekünk. Értékesebbek, mint a munka, vagy egyéb online tevékenységeket csinálni. Szeretjük, hogy a kis farmunkon meg lehet pihenni, belenézni egymás szemébe, beszélgetni. Ehhez arra van szükség, hogy fontosnak lássuk a személyes kapcsolódást, szánjunk rá időt.
.
Az élet a farmon rengeteg tanulnivalóval jár. Egy folyamat. Csupán akkor válik élővé, ha nem az iskolapadban ülünk, vagy online előadásokat nézünk, hanem nap, mint nap megéljük a kihívásokat, boldog pillanatokat és fejlődünk általa.
Ez élet itt kezd el igazán élővé válni.
Ez egy nagy ugrás, amit érdemes megtenni.
Egyszer csak ott van a kecske tőgye a kezedben és akkor már valamit kezdened kell vele. Eszedbe juthat majd a kecske anatómia, amiket gondosan nézegettél még este, de valószínűleg rá fogsz jönni, hogy élőben minden teljesen más. Azokban a pillanatokban mutatkozik meg, hogy ki vagy te, azáltal, hogy mit csinálsz.
Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm

🌿🌿🌿

Várunk szeretettel személyesen a Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farmon, online pedig jógaórák, vagy egyéni beszélgetések keretében, ha szeretnél támogatást kapni a vágyaid megvalósulását illetően, illetően vagy a személyes kihívásokkal való békés halad útján.

Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm Márvány Richárd és Szecskó Mónika

Móni & Ricsi

🌿 Zselic Kapuja Gyógynövénykert és Farm 🌿